Kuchnia Grecka

kgrecka1Podstawowymi surowcami z których przygotowuje się potrawy kuchni greckiej są: baranina, ryby, oliwa z oliwa z oliwek, owczy i kozi ser, feta, pomidory, papryka, kabaczki, cukinia, liście winorośli.

Do przypraw nadających smak danią należą cząber, rozmaryn, mięta , bazylia, tymianek, kminek, koper, oregano, liść laurowy, natka pietruszki, oliwki zielone i czarne, sok z cytryny. Grecy pijają mleko, kawę normalną, mrożoną oraz kawę frappe. Z alkoholi popularne są alkohole takie jak Marrodaphne wino deserowe, Asporolithi białe wytrawne, Tsipowro destylowane z łodyg, pestek, skórek winogron oraz Onzo mocny o smaku anyżowym. kgrecka2
Kuchnia grecka w swoim asortymencie ma swoje charakterystyczne potrawy, niektóre z nich wymienię. Choriatki, sałatka wiejska u nas sałatka grecka. Dolmades, greckie gołąbki. Gyros to potrawa ze specjalnie przygotowanego mięsa, opiekane , podawane na talerzu lub w placuszku pita z tzatzyki pomidorem, cebulą,frytkami. Musaka czyli zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażanów, sosu pomidorowego, zalana beszamelem. Pastitsio, zapiekanka z grubego makaronu oraz mięsa mielonego.

Patsu zupa z flaków i nóżek cielęcych. Yemista, pomidory i papryka nadziewane jak nasze gołąbki. Smażone kabaczki, sos oliwno ? cytrynowy a także dip podawany do pieczonych mięs, wędlin, pasztetu oraz warzyw grillowanych. Z deserów można wspomnieć tu o cieście filo nadziewanym masą na bazie kaszy manny w syropie oraz baklava ciasto z nadzieniem z miodu , mielonych orzechów i cynamonu.