Koniecznie Przeczytaj

Porcelana Kahla – Tradycja i nowoczesność w jednym

Człowiek, jako istota stojąca na cele wszystkich gatunków, ma szeroko rozbudowane potrzeby. Nie wystarczy bowiem, aby po prostu zaspokoił głód i pragnienie, gdyż nie od dzisiaj wiadomo, iż ludzie odczuwają również potrzeby wyższego rzędu, takie jak potrzeby estetyczne. Wszyscy przecież...

wiecej

Wyposażenie kuchni czyli co każda gospodyni powinna mieć kuchni

Posted by Artysta | Posted in Projektowanie | Posted on 22-05-2014

0

garnki emalia olkusz glosa czerwonaKiedy już staniemy się posiadaczami własnego mieszkania musimy pomyśleć o wyposażeniu naszej kuchni. Zanim zabierzemy się do kuchennego eksperymentowania postarajmy się przynajmniej o podstawowe zaplecze. Moje kuchenne doświadczenie mówi , że aby zrobić poranną jajecznicę  łatwiej jest wyciągnąć patelnię z szafki, niż robić poranny obchód po sąsiadach w celu jej pożyczenia.

Nie dość ,że zaoszczędzimy sobie czasu , to dodatkowo nie narazimy się nowym sąsiadom. Ogólnie wiadomo , że w sytuacjach kryzysowych zawsze da się coś wymyślić np. mieszanie herbaty nożem, smarowanie  bułek masłem -łyżeczką. Jeżeli akurat wyposażacie swoją kuchnię od podstaw czyli od zera musicie przynajmniej założyć plan minimum. Czyli minimum zakupów – maksimum wygody. Nie kupujmy zbędnych rzeczy ,które nie będą nam przydatne na co dzień. Skupmy się na rzeczach istotnych.

1. Garnki.

-czajnik z gwizdkiem

-garnek z grubym dnem z pokrywką o średnicy ok. 22cm do pieczenia, duszenia

-garnek z pokrywką o średnicy ok. 15cm

-patelnia duża najlepiej z pokrywką

-patelnia mała

-2 garnki z pokrywkami o różnych wymiarach  do gotowania jarzyn, klusek najlepiej aby jeden był płaski i szeroki drugi węższy i wyższy

-naczynia żaroodporne do zapiekanek -jedno duże i jedno mniejsze

-ewentualnie garnek do gotowania mleka

2. Miski

-3-4 miski mniejsze z tworzywa lub szkła

-2 miski większe do różnego rodzaju sałatek

 

3. Noże,widelce,łyżki

-nóż piła do chleba ,sera itp.

-duży ostry nóż do mięsa

-nożyk do obierania ziemniaków, jarzyn

-nożyk-obieraczka do warzyw

-nóż do otwierania konserw( dla osób stanu wolnego bardzo przydatna rzecz)

-łyżka wazowa średniej wielkości

-łyżki drewniane

-2 widelce kuchenne

-2 łyżki metalowe

 

4.Inne

-łopatka metalowa do odwracania naleśników

-łopatka drewniana do teflony -nie porysujemy jej zbyt szybko

-tłuczek do mięsa

-komplet pojemników z atestem  do przechowywania żywności do produktów sypkich cukier, mąka, kasze

-komplet pojemników do przypraw

-chlebak- pojemnik do przechowywania chleba

-deski do krojenia najlepiej jedną drewnianą a drugą z tworzywa do ryb, ogórków kiszonych

-durszlak

5.Urzadzenia elektryczne

-mikrofalówka

-mikser najlepiej wielofunkcyjny

-opiekacz do grzanek

 

Oczywiście jest wiele innych pożytecznych urządzeń, ale czy są one dla nas niezbędne? Na to pytanie niech każdy z Was odpowie już sam. Przeczytaliście  moje dzieło i wybierze z niego to co Wam  się najbardziej podoba. Zresztą jak zaczniecie sami gospodarzyć  w kuchni wyrobicie sobie swoje nawyki i zobaczycie co jest Wam najbardziej niezbędne.

Comments are closed.