Koniecznie Przeczytaj

Odchudzanie

Odchudzanie zaczynam z różnych powodów. Powodami mogą być problemy zdrowotne jakie są związane z otyłością oraz powodem mogą być względy estetyczne. Przestajemy się sobie podobać lub nie jesteśmy już atrakcyjni dla swojego partnera. Pod czas odchudzania najważniejsze jest określenie...

wiecej

Kuchnia Grecka

Posted by Artysta | Posted in Kuchnia i Gotowanie | Posted on 11-03-2014

0

kgrecka1Podstawowymi surowcami z których przygotowuje się potrawy kuchni greckiej są: baranina, ryby, oliwa z oliwa z oliwek, owczy i kozi ser, feta, pomidory, papryka, kabaczki, cukinia, liście winorośli.

Do przypraw nadających smak danią należą cząber, rozmaryn, mięta , bazylia, tymianek, kminek, koper, oregano, liść laurowy, natka pietruszki, oliwki zielone i czarne, sok z cytryny. Grecy pijają mleko, kawę normalną, mrożoną oraz kawę frappe. Z alkoholi popularne są alkohole takie jak Marrodaphne wino deserowe, Asporolithi białe wytrawne, Tsipowro destylowane z łodyg, pestek, skórek winogron oraz Onzo mocny o smaku anyżowym. kgrecka2
Kuchnia grecka w swoim asortymencie ma swoje charakterystyczne potrawy, niektóre z nich wymienię. Choriatki, sałatka wiejska u nas sałatka grecka. Dolmades, greckie gołąbki. Gyros to potrawa ze specjalnie przygotowanego mięsa, opiekane , podawane na talerzu lub w placuszku pita z tzatzyki pomidorem, cebulą,frytkami. Musaka czyli zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażanów, sosu pomidorowego, zalana beszamelem. Pastitsio, zapiekanka z grubego makaronu oraz mięsa mielonego.

Patsu zupa z flaków i nóżek cielęcych. Yemista, pomidory i papryka nadziewane jak nasze gołąbki. Smażone kabaczki, sos oliwno ? cytrynowy a także dip podawany do pieczonych mięs, wędlin, pasztetu oraz warzyw grillowanych. Z deserów można wspomnieć tu o cieście filo nadziewanym masą na bazie kaszy manny w syropie oraz baklava ciasto z nadzieniem z miodu , mielonych orzechów i cynamonu.

Comments are closed.