Kuchnia Arabska

arabska1Kuchnia arabska kojarzona jest zazwyczaj z kebabem, jednak o jej bogactwie nie każdy wie.
Czym charakteryzuje się zatem kuchnia arabska?

Typowe dla tej kuchni jest łączenie mięsa z warzywami oraz stosowanie wielu gatunków serów. W kuchni arabskiej często wykorzystywane są także jaja, zaś jednym z ulubionych dań Arabów jest jajecznica.
Arabowie znają również zupy, a wśród nich największą popularnością jest szurba. Ta zupa składa się m.in. z grochu, ziemniaków, cebuli, bobu, jagnięciny oraz fasolki szparagowej. Dodać do niej należy również pomidory i paprykę, a z przypraw ? pieprz, miętę i kolendrę. Większość posiłków podawanych w ciągu dnia stanowią lekkostrawne dania. To efekt klimatu i wysokich temperatur.

Mięso zjada się tu zazwyczaj wieczorem, a czołowe miejsce wśród dań mięsnych zajmuje w krajach arabskich baranina. Chuda i delikatna jest przyrządzana na wiele sposobów, jednak specjalnością jest ta opiekana nad ogniskiem. Baranina jest również często stosowana jako dodatek do innych dań, w których większość składników stanowią warzywa. Jednym z dań, gdzie baranina służy jako dodatek, jest pilaw przyrządzany ze smażonego lub gotowanego w rosole ryżu.