Koniecznie Przeczytaj

Wirtualne sztalugi

Grafika komputerowa ostatnio kojarzy się jedynie z tworzeniem stron www. Przykrawanie obrazków dla potrzeb strony jest ważne, ale nie jest to jedyna umiejętność jaką może się pochwalić grafik komputerowy. Większość osób wykształconych w tym kierunku potrafi też korzystać z programów...

wiecej

Gyros

Posted by Artysta | Posted in Kuchnia i Gotowanie | Posted on 15-05-2014

0

gyros1Gyros jest to typowy, tradycyjny posiłek greckiej kuchni. Mięso jest w specjalny sposób opiekane na ogromnym rożnie, z elektrycznymi promiennikami lub gazowymi, które obraca się, statystycznie wokół pionowej osi. Gdy osiąga gotowość do spożycia, mięso sukcesywnie obcinane jest specjalnym wielkim nożem lub nożem elektrycznym, na kilkucentymetrowe mięsne? wiórki ?.
Obecnie Gyros jest jednym z najpopularniejszych i najtańszych dań w Grecji typu fast food, serwowanych na wynos, z sosem tzatziki, a także kilkoma kawałkami pomidorów, porcją frytek. Nastęonie posiłek zawija się chlebek pita i w nasycony tłuszczem papier. Przybiera to wówczas formę zawiniętego od dołu stożka, obłożonego grubymi serwetami, dla mocniejszego zabezpieczenia wyciekiem sosu. W serwowanej w restauracji wersji, Gyros może być też podany z wiejską sałatką (? choriatiki salata ?), zwaną popularnie sałatką grecką.

Chlebek pita zapiekany jest oddzielnie niż mięsoi z dodatkiem tłuszczu. W restauracji zwykle pita w przeważnie pieczona jest silniej. Opłacalne jest, jeśli na ruszcie, opalanym drzewnym węglem, smaruje się mięso i plkacek olejem z oregano, aby były bardziej chrupiące, potem kroi się na wiele kawałków. W przypadku sytuacji na wynos pita jest w mniejszym stopniu zapieczona, by osiągnąć jak największą elastyczność. Opcja restauracyjna (tzw. ? sto trapezi ?) to zwykle podwójnie większa porcja umkieszczona na szerokim talerzu, może być nieco bardziej bogatsza w treść warzywnąi mięsną i jest trzy razy droższa od opcji na wynos (? gia ekso ?).
gyros2Do prepeparacji Gyrosa zwykle stosuje się szynkę wieprzową, a dodatkowo spotyka się również gyrosa z kurczaka, gyrosa z baraniny i cielęciny, i tylko cielęcy Gyros może być wypełniaczem w postaci mięsa mielonego. W Grecji całodzienna waga mięsa gyros, które zakładane jest na ruchomu ruszt, zwykle osiąga przedział 70-120 kg, czasami dochodząc do 150 kg. Produkcja gyrosa jest określona normami greckiego kodeksu sanitarnego. A jek prezentuje się historia tego dania?? Zdaniem etnologów brytyjskich, danie typu gyros, a arabska Szałarma, a także danie meksykańskie tacos, prawdopodobnie wszystkie wywodzą się z tureckiej strawy zwanej doner kebab, wykształconej w XIX wieku w okolicy Bursa. Greccy uchodźcy z Turcji byli społecznością, która otworzyła potem w Europie tysiące miejsc sprzedaży tejże potrawy i z największym sukcesem wprowadziła ją na rynek gastronomiczny, urozmaicając tę recepturę także o wieprzowinę. Na pierwszy rzut oka mały budynek, z paroma stolikami i dobiegającym stamtąd kuszącym zapachem wygląda jak każdy inny mały restauracyjny fast food, ale spędzając tam już parę minut w środku możesz zrozumieć, dlaczego jest stały napływ klientów w kolejce, nawet w połowie dnia, po południu, kiedy inne restauracje są zazwyczaj przeżywają zastój. Restauracje gyros za pomocą kilku receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie przeżywają obecnie wielką popularność. Większość dań w menu nie przekracza 20 zł, więc na rodzinny obiad w restauracji Gyros nie stracisz fortuny. To typowe greckie danie zazwyczaj podaje się z przystawkami serem feta i oliwkami tzw. spanakopita. Zawinięte w cieście filo, kruche i aromatyczne, nadziewane szpinakiem i serem dają bardzo świeże doznanie. Daniem poprzedzającym główne danie Gyros to serwowane smażone kalmary tzw. morskie frytki.
Bardzo miękkie, a skórka chrupiąca i nie tłuste. Na pewno dobrym rozwiązaniem jest taka przekąska. Danie główne to już nasza słynna grecka jagnięcina Gyros. Połączenie mięsa z papryką w postaci nadającej odpowiedni aromat przyprawy, które były podawane na ryżu szafranowym. Szafran jest jedną z najdroższych przypraw na świecie, dlatego nie często można zobaczyć go w codziennej kuchni. Gyros to ukryty klejnot, który trzeba spróbować. Personel jest przyjazny, porcje są ogromne, a smak żywności jest wyjątkowy i wspaniały. Co więcej, wszystkie ceny są bardzo rozsądne. Mimo, że większość ludzi przychodzi tutaj na gyros i dania greckie, są ludzie, którzy chcą również hamburgera. Przy tak dużej ilości różnych produktów żywnościowych, wierzcie lub nie, istnieje wiele innych pysznych potraw greckich, które nie są zawarte w menu Gyros, a niektóre z nich są najbardziej wspaniałe potrawy w restauracji. Na początek, nie jest grecką kolację łososia, które łatwo znaleźć rywali dania z łososia w restauracjach się skalę, oprócz tego jest sałatka grecka i nie tylko.

Comments are closed.